EmlékezetHistóriaÖrökségPortréTájképTörténelem
KezdőlapImpresszum
A koronázási jelvények Püspökladányban

2017-04-24 09:31:12


1849-ben a szabadságharc miatt az országgyűlés Pestről Debrecenbe tette át székhelyét. Ekkor őrizték a koronázási jelvényeket egy rövid ideig Püspökladányban.
A néphagyomány megőrizte, hogy a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a többi koronázási jelvényt tartalmazó ládát Püspökladányban a Rákóczi utca 33. szám alatt lévő „Szultán – ház” pincéjében őrizték, a koronaőrök felügyeletével.

1849. január 2-án Püspökladányban járt Kossuth Lajos. Egy éjszakát töltött a településen, majd tovább indult Debrecenbe. Ezekben a napokban érkezhettek a koronázási jelvények is a községbe.

Minden bizonnyal csak pár napig lehetett itt a Szent Korona és a többi jelvény, Kossuth Lajos Debrecenbe érkezése után valószínűleg tovább is szállították.

A „Szultán - ház” 1821-ben épült empire stílusban és műemlékké volt nyilvánítva, de a századfordulót követően erősen megrongálódott és lebontották.

 

Fórián Péter - Sárréti Krónika


Kommentáld a bejegyzést!
Partnereink:
Déri Múzeum Debrecen Bihari Múzeum Berettyóújfalu Karacs Ferenc Múzeum Püspökladány Győrffy István Nagykun Múzeum Karcag