EmlékezetHistóriaÖrökségPortréTájképTörténelem
KezdőlapImpresszum
Árpád-kori kápolna Püspökladányban

2017-05-13 11:33:35



Püspökladány déli határában, közvetlenül a település mellett, található az Ér-sziget (Boldogasszony-sziget) nevezetű határrész.
Ezen a területen található ma a köztemető, amely korábban a reformátusok temetője volt. A temető déli végében, a síroktól távolabb található egy természetes laponyag vagy halom, melyet Boldogasszony-halmának neveznek. A népemlékezet úgy tartja, hogy: „… egy meglehetős nagyságú domb… hol a reformatio előtt kápolna volt Szűz Mária tiszteletére.”
Ezen az egy szájhagyományon kívül, sem okleveles, sem más írásos emlék nem maradt fenn a kápolna épületének meglétéről.

1986 nyarán M. Nepper Ibolya, a Déri Múzeum régészének vezetésével ásatások kezdődtek a halmon és a körülötte lévő területen. Már 1981-ben találtak leleteket, mivel a helyiek illegálisan földnyerő helynek használták a halmot, hogy a megsüllyedt sírokat feltöltsék. Ekkor került elő egy XII. századi ezüstdénár (Huszár.15), és egy „S” végű hajkarika. A leleteket bevitték a Déri Múzeumba.

A munkálatok során megtalálták a népemlékezet által megőrzött kápolna alapjait. A leletmentő ásatás során egy XII. századi egyhajós, félköríves szentélyű, erősen roncsolt kápolna döngölt agyagalapozása került a felszínre. Az Árpád-kori kápolna méretei: 5x7,30 méter, a falak vastagsága 60 cm. A halom körül egy Árpád-kori temető néhány sírja feküdt. Összesen 14 sírt tártak fel. Ezek DNy-ÉK illetve Ny-K irányúak. Valamennyi melléklet nélküli. Egyetlen lelet, egy nagyméretű S végű karika a kápolna nyugati falánál került elő.

A feltárt kápolna alaprajza

A feltárt sírok adatai:


1. sír: tájolás: DNy-Ék 49,5', mélység: 60 cm.
2. sír: tájolás: DNy-Ék 52,5', mélység: 68 cm.
3. sír: tájolás: DNy-Ék 49', mélység: 70 cm.
4. sír: tájolás: Ny-K 48', mélység: 100 cm.
5. sír: tájolás: DNy-Ék 50,5', mélység: 53 cm.
6. sír: tájolás: nem mérhető, mélység: 72 cm.
7. sír: tájolás: nem mérhető, mélység: 70 cm.
8. sír: tájolás: DNy-Ék 52', mélység: 60 cm.
9. sír: tájolás: nem mérhető, mélység: 85 cm.
10. sír: tájolás: DNy-Ék 54', mélység: 85 cm.
11. sír: tájolás: nem mérhető, mélység: 80 cm.
12. sír: tájolás: DNy-Ék 50', mélység: 55 cm.
13. sír: tájolás: DNy-Ék, mélység: 65 cm.
14. sír: tájolás: DNy-Ék, mélység: 62 cm.

A templomot a ráásott sírok gödrei dúlták fel, ugyanis ezt a területet a XIX. század elejéig folyamatosan temetőként használták, a reformáció felvétele után is. A halom körül a mai napig is temetkeznek, így kegyeleti szempontok miatt a templomalapok megtalálása után az ásatást befejezték. A kápolna alapozásától északra 100-150 méterre megtalálták az Árpád-kori falu helyét, ahonnan XII-XIII. századi kerámiákat gyűjtöttek be a régészek. Ez az Árpád-kori kis falu valószínűleg a tatárjárás időszakában pusztulhatott el a kápolnával együtt. Utána már nem az Ér-szigeten épült újjá a település, hanem attól északra, a Nagy-ér túlpartján, ahol jelenleg is megtalálható.

A kápolna romos helyreállításának tervrajza

 

1989 őszén Arnóth Sándor múzeumigazgató megkeresésére, elkezdődtek a Boldogasszony-halma középkori templom, romos helyreállításának munkálatai. Elsőként a templomrom betonalapozási munkáinak véleményezése, majd műszaki organizációs bejárás történt. Megbeszélésre kerültek a falazatok hosszai, méretei, a falmegszakítások és a csorbázatok építése. Elkészült a templom romos helyreállításának vázlatos rajza, melyben figyelembe vették a környező talajszinthez viszonyított magasságát. A körítő falak mentén, valamint a belső térben lévő kavics-burkolat szintmagasságának tisztázása és a csapadékvíz elszivárgásának megbeszélése után elkezdődtek a tényleges helyreállítási munkálatok. A Boldogasszony-halmon lévő templomrom, alaprekonstrukciója vegyesen, beton és tégla felhasználásával történt.

 

Fórián Péter - Sárréti Krónika

 

Forrás:

A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve 1991 (Debrecen, 1993)

Kecskés Gyula: Püspökladány Újkori Története Helyneveiben (Püspökladány, 1974)

Karacs Ferenc Múzeum adattára

 

 

 


Kommentáld a bejegyzést!
Partnereink:
Déri Múzeum Debrecen Bihari Múzeum Berettyóújfalu Karacs Ferenc Múzeum Püspökladány Győrffy István Nagykun Múzeum Karcag