EmlékezetHistóriaÖrökségPortréTájképTörténelem
KezdőlapImpresszum
A Tikicsi - halom

2016-06-06 23:48:32

A Tikicsi - halom (Tikics, Tikicsér, Tigics, Tigicsi, Tigis, Dikics) Sárrétudvari külterületén, a bajomi határ közelében áll. Tengerszint feletti magassága 92.2 méter, a környezetéből 5-6 méterre emelkedik ki.

Valószínüleg kurgán, tehát gödörsír, amire feltöltés után halmot emeltek. A halom ezidáig feltáratlan. Nevét a kurgán mellett elfolyó ér görbe alakjáról kaphatta, ugyanis a dikics, egy bőrvágó, talpkerekítő görbe kés a csizmadiáknál.

Sárrétudvari és Biharnagybajom határán már a korai vaskorból (i.e. 500) a szkíták, majd a kelták és az őket követő szarmaták is nyomot hagytak maguk után. Az i.sz. IV. században gepidák lakták ezt a helyet, akiket 560 körül legyőztek az avarok. A IX. században jelentek meg a honfoglaló magyarok. A Tikicsi - halom lehet, hogy sokkal korábbi, ugyanis a Sárréten tártak már fel a neolitikum idejéből is halmot Püspökladány határában (Nyakvágószék - halom).

 

Fórián Péter - Sárréti Krónika


Kommentáld a bejegyzést!
Partnereink:
Déri Múzeum Debrecen Bihari Múzeum Berettyóújfalu Karacs Ferenc Múzeum Püspökladány Győrffy István Nagykun Múzeum Karcag